Γενικά για τη μόδα του 1950…
Για να σκεφτούμε τη δεκαετία του ’50, η μόδα μοιάζει με ηλιόλουστη μέρα το καλοκαίρι! Γοητευτικά σχήματα, πολύχρωμα σχέδια και πάντα με την υπερβολή της ογκώδους φούστας και της μικροσκοπικής μέσης.
Η γραμμή της δεκαετίας του ’50
Υπήρχαν δύο κύριες γραμμές στη μόδα της δεκαετίας του ’50 – η στενή μέση με την κλος φούστα και η στενή pencil φούστα. Και οι δύο είναι χαρακτηριστικές εμφανίσεις του ’50 που επικράτησαν μέχρι το 1956 και χαρακτηρίζονται ως σούπερ σέξι ή χαριτωμένες – ανάλογα με το πώς τις φοράτε.
Η ομορφιά της δεκαετίας του 1950 ήταν ότι υπήρχαν επιλογές που ταίριαζαν σε οποιοδήποτε σχήμα σώματος – όσο πιο θηλυκό τόσο το καλύτερο. Για όσες δεν είχαν καμπύλες, μπορούσαν να τις δημιουργήσουν εύκολα χρησιμοποιώντας τις ζώνες, τα μεσοφόρια και τα φουρό!
Λίγη ιστορία…
Για να καταλάβουμε τα ρούχα αυτής της εποχής, πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβαινε πραγματικά τότε και πώς επηρέασε τον τρόπο ζωής τους και στη συνέχεια πώς εξέφραζαν τον εαυτό τους μέσα από το ντύσιμο.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι δεν είδαν να επιστρέφει η διανομή εισοδήματος μέχρι το 1958. Παρόλο που βλέπουμε τη δεκαετία του ’50 ως μια πολύχρωμη ζωντανή εποχή – ήταν πραγματικά ένας χρόνος σκληρής δουλειάς για την Αγγλία να επιστρέψει στη σταθερότητα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50, η σκληρή δουλειά της ανοικοδόμησης της χώρας είχε αποδώσει και βρισκόταν στην πορεία προς την ευημερία. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν κάθε νοικοκυριό είχε μια τηλεόραση και οι άνθρωποι είδαν ότι είχαν διαθέσιμο εισόδημα ξανά, ενδεχομένως λόγω των γυναικών που άρχισαν να εργάζονται.
Όλες αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ένδυση και τον ρυθμό της μόδας στη χώρα.
Η μόδα του 1950
Από άποψη μόδας, αυτή ήταν η άνοδος του φαινομένου «ready to wear». Πλέον τα ενδύματα κατασκευάζονταν μαζικά και με πολύ βελτιωμένα πρότυπα στην κατασκευή και την ποιότητα των υφασμάτων. Τώρα ήταν διαθέσιμη η ποικιλία και οι εισαγωγές άρχισαν να επιστρέφουν, ειδικότερα από το…Παρίσι.
Το χαρακτηριστικό «New Look» του Dior έφτασε στο Παρίσι το 1947 και λόγω της κατά πολύ διαφορετικής του μορφής από τα χρόνια του πολέμου, είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο της μόδας. Το ύφος και το στυλ επανήλθε, ειρωνικά από εκεί που σταμάτησε πριν τον πόλεμο. Ο Dior δημιούργησε μια διαδοχή από γραμμές που βασίστηκαν σε σχήματα γραμμάτων – η γραμμή Α είναι μια γραμμή που προέρχεται από μια διεύρυνση προς το τελείωμα και ακολούθησε γρήγορα η γραμμή Y, που δημιουργήθηκε από φαρδιά μανίκια που κατέληγαν σε μια στενή φούστα. Ωστόσο, το αρχικό look του Dior συνέχισε να κυριαρχεί τα επόμενα χρόνια με τη μόδα να κοιτάζει νοσταλγικά στο παρελθόν, με τους στενούς κορμούς και τα φουντωτά φουρό.
Η άνθιση της μόδας των εφήβων
Μέχρι αυτή τη δεκαετία δεν διαχωριζόταν η ηλικία μεταξύ παιδιού και ενήλικα και τότε αναπτύχθηκε μια μόδα προσαρμοσμένη γι αυτή την ηλικία. Οι κλος φούστες, οι στενές μπλούζες, τα κάπρι παντελόνια και τα flat παπούτσια – τα οποία ταίριαζαν στο jive χορό, έγιναν χαρακτηριστικά γι αυτή την ηλικία. Αυτό επηρέασε την casual μόδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Όπως και η εμφάνιση του «sweater girl» – το θηλυκό πρότυπο ενός μεγάλου, μυτερού στήθους που επιτεύχθηκε με το bullet bra, ένα κωνικό ενισχυμένο σουτιέν που ωθούσε το στήθος προς τα επάνω και προς τα έξω.
Μερικά από τα βασικά Looks της δεκαετίας του 1950:
Φουρό & Κλος Φούστες:
Οι φαρδιές κλος ή φούστες με πιέτες φορέθηκαν με στρώματα από μισοφόρια για να δώσουν όγκο και κυριαρχούσαν και στις πρωινές και τις βραδινές εμφανίσεις. Πάντα μέχρι το γόνατο – ποτέ πιο κοντές αλλά ίσως και μακρύτερες για τις απογευματινές εμφανίσεις. Τα φουρό αποτελούνταν από αρκετά στρώματα διχτυωτού υφάσματος που ήταν κολλαρισμένα για επιπλέον ακαμψία ή αφρώδη σιφόν για τα βραδινά ενδύματα σε ζωντανά χρώματα πράσινου, ροζ και κίτρινου!
Pencil Φούστες:
Μία στενή εφαρμοστή φούστα τις περισσότερες φορές περιοριόριζε τα πόδια των γυναικών και δημιουργούσε ένα λίκνισμα στο περπάτημα, εξού και το wiggle look. Έπεφτε από τη μέση με λίγο επιπλέον ύφασμα και ένα μικρό μαύρο σκίσιμο στο πίσω μέρος. Τα φορέματα σε pencil γραμμή ήταν επίσης πολύ δημοφιλή για όλες τις ηλικίες, αποτελώντας ένα πιο εκλεπτυσμένο στυλ για τις πιο ώριμες γυναίκες, οι οποίες τα φορούσαν με τακούνια και πολλά αξεσουάρ. (Το στενό φόρεμα συνδυάζεται υπέροχα με ένα εβαζέ παλτό.) Μια pencil φούστα με ένα πουκάμισο ή ένα πουλόβερ και flat παπούτσια είναι ένας πιο διασκεδαστικός τρόπος να δημιουργήσετε το look. Και πάλι το μήκος της φούστας είναι σημαντικό – πρέπει να φτάνει μέχρι το γόνατο για να μοιάζει πραγματικά 50s.
Το look «sweater girl»:
Το στενό πουλόβερ γεννήθηκε στη δεκαετία του ’40 και θα παραμείνει δημοφιλές σε όλη τη δεκαετία του ’50. Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν λίγο συγκλονιστικό για το σύγχρονο μάτι, καθώς ο στόχος αυτής της εμφάνισης ήταν να τονίσει το προωθημένο σε κωνικό σχήμα στήθος και έπρεπε πάντα φορεθεί με ένα bullet bra. Στην πραγματικότητα, το σημερινό στρογγυλεμένο σχήμα στήθους θα φαινόταν περίεργο στη δεκαετία του ’50 – καθώς όλοι στόχευαν για αυτό το μυτερό σχήμα. Πολλά vintage φορέματα είναι σχεδιασμένα για αυτό το σχήμα στήθους στη γραμμή τους. Το πουλόβερ εξελίχθηκε από το ζιβάγκο στο δίδυμο σετ μπλούζας-ζακέτας, ένα βασικό στοιχείο των 50s.
Get the 1950s Look – οι 3 συμβουλές μας για να ξεκινήσετε
Συμβουλή 1 – Εσώρουχα
Τα εσώρουχα, όπως ο κορσές και το λαστέξ ήταν τα θεμέλια για μια σωστή εμφάνιση. Σήμερα, τα εσώρουχα είναι πιο hipster σε στυλ – αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, η μέση ήταν στη φυσική περιοχή ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Εάν θέλετε να φορέσετε μια pencil φούστα και την φορέσετε με τα σύγχρονα εσώρουχα, θα διαγράφουν. Έτσι η πρώτη συμβουλή μας είναι – να πάρετε τα σωστά εσώρουχα.
Συμβουλή 2 – αξεσουάρ
Δεν μπορεί κανείς να τονίσει πόσο σημαντικά ήταν τα αξεσουάρ αυτή τη δεκαετία – μια γυναίκα δεν άφηνε το σπίτι χωρίς γάντια, καπέλο και τσάντα. Τα καπέλα ήταν μικρά τύπου αμπαζούρ, με φαρδύ γείσο και συχνά συνοδεύονταν από βέλο. Τα γάντια ήταν μακριά το βράδυ, πιεσμένα προς τα κάτω με τα βραχιόλια και κοντά την ημέρα. Πάρτε άφθονα φουλάρια, δέστε τα στα μαλλιά, γύρω από το λαιμό ή σε μια αλογοουρά – μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα. Φαρδιές ζώνες: η στενή μέση ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ για να δημιουργηθεί το επιθυμητό look είτε με μια κλος φούστα, μια pencil ή κάπρι παντελόνι. Φορώντας μια ζώνη μπορούσαν να τονίσουν τη λεπτή μέση που απαιτούσε η μόδα.
Συμβουλή 3 – Μακιγιάζ
Το κόκκινο κραγιόν άφησε το στίγμα του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 – αλλά θα πρέπει να βρείτε το σωστό κόκκινο για τον τόνο του δέρματός σας. Μπλε κόκκινα για τους ροζ τόνους δέρματος και ζεστά κόκκινα για τους κίτρινους. Απόλυτο κόκκινο για όλους τους άλλους τύπους. Χρησιμοποιήστε πρώτα ένα μολύβι για το περίγραμμα και γεμίστε το χρώμα στα χείλη προσθέτοντας το κραγιόν μετά.
1950s Fashion Shopping List
Είτε πρόκειται για μια fun rock n roll εικόνα που θέλετε να ακολουθήσετε είτε για το εκλεπτυσμένο ‘new look’ του Christian Dior του 1947, δείτε τον οδηγό μας για να συνθέσετε τη γκαρνταρόμπα της δεκαετία του ’50 (αρκετά για να ξεκινήσετε):
- Pencil Φούστα
- Ζακέτα με λαιμόκοψη
- Φουρό
- Φούστα κλος ή φόρεμα κατά προτίμηση με χαμόγελο ή δέσιμο στο λαιμό
- Μεσάτα εσώρουχα
Must have accessories:
- Κόκκινο κραγιόν
- Φουλάρι
- Γάντια
- Ζώνη μέσης
Connect with Us